Coustelino
Reichardia picroides
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Costo-counihiero, Couesto-couniho, Couasto-cuhiero, Alacho-lèbre, Lacho-lèbre.
Noms en français : Cousteline, Reichardie.
Descripcioun :La coustelino es uno planto renadivo en rouseto que flouris subretout à l'autouno. Fai de la à la coupo. Pèr pas s'engana basto de regarda li fueio qu'an de pichòti boulo blanco sus lou dessubre e la formo en casco pouchu pièi en embut di flour un cop seco.
Usanço :Es uno bono erbo de la cicoureiado vo ensalado champanello. Soun goust es agradiéu, un pau perfuma. La poudès culi tre li pluèio d'autouno en vous avisant de leissa la racino e quàuqui fuèio pèr l'an que vèn.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Reichardia
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Garrigo
- Champ
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Reichardia picroides (L.) Roth, 1787
Caulet(-de-roucas)
Brassica repanda subsp. saxatilis
Brassicaceae Cruciferae
Nom en français : Chou des rochers.
Descripcioun :Lou caulet-de-roucas se rescontro sus li cresten de colo roucaiouso d'auto Prouvènço. Es uno planto raro, endemico de Prouvènço. Tóuti li fueio, verdo, lusènto e proun descoupado soun en rouseto. En mountagno s'atrovo la subsp. repanda qu'a de fueio quàsi pas descoupado. La boudousco, proun longo (< 5 cm) èi larjo e aplatido, alor que lou bout formo d'un cop un benc. La planto èi marcado sus la listo roujo, categourìo VU (vulnerablo).
Usanço :Lou caulet-de-roucas èi manjadis coume tóuti li caulet fèr, pamens es uno planto proutejido adounc de pas acampa.
Port : Erbo
Taio : 3 à 20 cm
Fueio : rouseto
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Brassica
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 1 à 1,2 cm
Flourido : Printems
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 400 à 1200 m
Aparado : Noun
Remarco : Endemico de Prouvènço
Abriéu à juliet
Liò : Tepiero seco
- Cresten venta
- Marlo
Estànci : Subremediterran à Mountagnard
Couroulougi : Mediterrano-Nord-Ouèst
Ref. sc. : Brassica repanda subsp. saxatilis (DC.) Heywood, 1964